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Draft Date: October 6, 2017

Project:  DEMA Cooling Tower Replacement
Project No:      MC1002000369

The work herein shall be considered part of the bid documents for the referenced project 
and carried out in accordance with the following supplemental instructions issued in 
accordance with the Contract Documents without change in Contract Sum or Contract Time.  
Acknowledge receipt of addendum on the bid form as indicated.

Clarifications:

1. The prime contractor shall have a field superintendent on site during all 
working hours, and contact information for the field superintendent is to be 
provided to DEMA representatives and DFM.

2. The contractor is responsible for security of all materials and equipment which 
are to be stored on site.  The owner will not be held responsible for missing or 
damaged items stored on site.

3. The contract documents include requirements regarding which subcontractor is 
to perform various aspects of specified work but ultimately all work specified is 
to be provided by the contractor.  No work described in the contract 
documents is to be provided by the owner or by others.

4. Existing pipe and conduit supports for piping / conduit to be demolished are to 
be demolished and removed.  New pipe and conduit supports are to be 
provided by the contractor for all new piping and conduit.

Contractor Questions / Responses:

1. Question - Will we be allowed to set the two new Fluid Coolers on site ahead of 
the change out period?

Response – Space will be made available on the site to set the new coolers 
ahead of the change-out period.  

2. Question – Will the area adjacent to the fence next to the existing Fluid Coolers 
be available to setting the two new Fluid Coolers?  Temporary Fluid Cooler?

Response – The staging areas to locate the new fluid coolers and the 
temporary fluid cooler are to be coordinated with DEMA during construction, 
but a location will be provided for the temporary cooler that is within 100’ of 
the existing coolers and a location will be provided within the gated area for 
the new coolers that is within 50’ of the existing coolers.  The new coolers 
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will be located in an area such that the contractor may stage a crane to 
perform cooler replacements. 

3. Question - Will the BAS supplied VFD be preinstalled in the new Fluid Cooler 
control panel or will this need to be field installed?

Response – The BAS-furnished VFD may be factory-installed by the 
manufacturer of the starter panel.  The contractor is ultimately responsible for 
providing the specified starter panel with a VFD furnished by the BAS 
contractor.  VFDs are to comply with Section 23 09 69 (Variable Frequency 
Controllers).

4. Question - Will the BAS sensors, wells, transmitters be supplied for this 
installation?

Response – All BAS components, sensors, and ancillary devices are to be 
provided by the contractor.  The contractor is responsible for providing the 
specified sequence of operations.  See Specification 23 65 16 (Natural-Draft 
Cooling Towers) for BAS components which are permitted to be provided with 
the coolers.  All other components necessary to accomplish the specified 
sequence of operations are to be provided by the BAS contractor and are to be 
field-installed. 

5. Question - Will seismic, inertia bases, or spring isolators be required for this 
project as specified in 25 05 48—Drawings do not show these.

Response – No vibration isolation is required external to the cooler.  The fluid 
cooler is to mounted and fastened to new steel, on the existing concrete slab.

6. Question - It appears there are multiple existing ¾” conduits underground 
coming from both power sources for the new install. The drawings call out new 
1” conduit runs for the power feeds to the cooling tower control panels. The ¾” 
conduit is sufficient by code to carry the required wire. Can we use the existing 
¾” or are we required to install the new 1”?

Response – The contractor may reuse existing underground conduits if the 
existing underground conduit is of sufficient size, but contractor bears the risk 
of any damaged, existing underground conduits.  If existing underground 
conduits are not viable or damaged, contractor is to provide new conduits as 
shown and specified at no additional cost.  All above-ground conduits are to be 
provided as new.
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Changes to Drawings:

1. Drawing E9.1 – Add Note – The circuits to the vibration switches from PNL-PP 
are to be routed underground.  No sketch issued to reflect this change.

END


