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Q # Question Answer

41

Reference Section 2.6 “The transportable trailer shall also have room 
for communications equipment (Ethernet and/or other) and 
transmitter, receivers, antennas, and fiber transceivers with 
dimensions less than 20 inches in all three planes, which will be 
purchased by the Department.”  Question:  this sentence is subject to 
misinterpretation. Are we to provide a storage box for added 
equipment purchased by the department or do we provide space on 
the trailer for a storage box purchased by the department? If we 
provide the storage box, is it considered another enclosure that has to 
meet NEMA specifications?

Response forthcoming.

40

Reference Section 2.6 Requirement #9 e. “The trailer axle shall have 
electric brakes at each wheel.”  Question:  Because most DelDOT 
trucks used to transport portable camera trailers do not support 
electric brakes, would you remove this requirement? 

Response forthcoming.

39

Reference Section 2.6  Requirement #9 “Seven pin (R.V. type) trailer 
electrical connector…” Question: why do you require a 7 pin RV type 
connector when DelDOT usually uses a 7 pin round connector for its 
current portable camera trailers?  Would you change the requirement 
to require a 7 pin round connector so that DelDOT will not have to 
either rewire the connector or purchase an adapter to allow the 
portable camera trailer to be used with DelDOT’s current truck fleet?

Response forthcoming.

38

Reference Section 2.6 requirement #7.b Hitch.  Question: the 
requirement for 12,000GTW is design overkill and unnecessarily 
increases your cost.  The total weight of the portable camera trailer is 
less than 3,500 pounds.  Would you change the requirement to 
require 3,500 pounds capacity or capacity to the weight of the trailer 
if greater than 3,500 pounds?

Response forthcoming.
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37

Reference Section 2.6 requirement #7.b Hitch.  Question:  the 
requirement states that the hitch should be a Lunette Ring with 
Channel where all other portable camera trailers owned by DelDOT 
use a 2” ball coupler.  Would you change this requirement to allow a 
2” ball coupler instead of a lunette ring and channel because DelDOT 
will have to change to the 2” ball coupler after delivery?  If you really 
want to keep the lunette ring and channel, would you please specify 
the travel height because the travel height for lunette ring and channel 
is variable? 

Response forthcoming.

36

Reference Section 2.5.2 requirement 1.b “the battery system shall 
provide sufficient power to mechanically erect the PTZ Camera mast 
structure (tower), erect the Solar Panel mast structure, and provide 
live PTZ Camera streaming video via wireless communications from 
a field location to the TMC while allowing full operator (remote) 
controls for three (3) consecutive days without auxiliary charge.”  
Question:  Please confirm that the system must only operate for three 
days of solar power operations?  We believe that this requirement is 
in error and that DelDOT would be better served by requiring at least 
14 days of continuous operation before requiring an auxiliary charge.

Response forthcoming.

35

Reference section 2.3 requirement #10 “Drain holes shall be provided 
and design to remove any condensation that may form inside the 
other enclosure and allow any water that may have collected in the 
housing to escape.” Question:  would you explain the apparent 
contradiction between the NEMA type 4x requirements for other 
enclosures which require that no holes appear in the enclosure and the 
requirement to have drain holes?  Is your intent for us to start with a 
NEMA type 4 cabinet and then place holes in it?  If so, please 
confirm because placing a hole in a NEMA type 4 cabinet renders it 
non-compliant with your NEMA requirements.

Response forthcoming.
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34

Reference Section 2.3 requirement #8 “Forged rings shall be provided 
for moving and positioning the extendable arm assembly.” Question; 
would you please explain your concept of operations and how the 
extendable arm assembly relates to Other Enclosures?  It could be 
that this requirement is out of place and does not apply to Other 
Enclosures.

Response forthcoming.

33

Reference section 2.3  Question:  would you remove the Battery 
Enclosure as a part of Other Enclosures definition because Other 
Enclosures must meet NEMA type 4x requirements which means that 
the enclosure cannot be vented and battery enclosures must be vented 
in order to avoid a risk of explosion.

Response forthcoming.

32

Reference Section 2.8.4 requirement #8 Question:  would you please 
eliminate this requirement because the requirement assumes a dial up 
modem connection to the camera where the connection will actually 
be an IP address with an associated phone number assigned by the 
telephone company where these parameters are under control of the 
phone company and not this system?

Response forthcoming.

31

Reference Section 2.8.1.1 “The ordered and installed Portable 
Camera shall be able to be controlled via the communications system 
provided by The Department ad using open, non-proprietary 
standards as defined in these Specifications.”  Question:  the only 
specification that we see required in the current document is ONVIF.  
Does the current ITMS software support ONVIF, and what other 
protocols does ITMS support for camera control and video display?

Response forthcoming.
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30

Reference Section 2.8.1 “the Portable Camera complying with these 
Specifications shall respond to any communications from the 
Department’s existing central software using the requirements as 
defined herein.” Question: Because a detailed software interface is 
not included in the Specifications, would you change the requirement 
to read “the portable camera system complying with these 
Specifications shall respond to ONVIF and/or NTCIP 
communications over an IP connection to the Department’s  existing 
central software using the requirements as defined herein.”?

Response forthcoming.

29

Reference Section 2.8 “”the complete PTZ Camera software system 
shall contain software components described herein, and all must 
support all features listed in section 2.2 of the Technical 
Specifications…” Question:  would you change the language of the 
requirement to “The complete PTZ Camera software system shall 
contain software components described herein, and the collection of 
software and hardware must support all features listed in section 2.2 
of the Technical Specifications…”?

Response forthcoming.

28

Reference Section 2.5.3 requirement #1 “All wiring from power 
sources to Portable Camera equipment shall use locking cable 
connectors.” Question: Would you confirm that this requirement 
applies to all connections outside of a cabinet or enclosure and that 
inside the cabinet or enclosure that RJ-45 connections are acceptable?

Response forthcoming.

27

Reference Section 2.2.4 “Additional minimum video framing rates 
and video resolution that are to be supported by the video 
compression are specified in section 2.2.1 of the Technical 
Specifications.” Question: what are the video framing rates and video 
resolution required because we see no such requirements in section 
2.2.1?

Response forthcoming.
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26

Reference  Section 2.2.2 Requirement 2. Vibration 3. Shock 4. Power 
Service Transients.  Question.  This requirement levies NEMA TS-4 
Variable Message Sign Specification requirements on our system.  
Would you please provide more details on how a Variable Message 
Sign specification with NTCIP applies to camera housing 
requirements or could you be more specific in which requirements 
you want us to meet by explicitly stating the requirement rather than 
referring us to NEMA TS 4-2005?

Response forthcoming.

25

Reference Section 2.2.2 “the camera enclosure must be supplied with 
a built-in heater/blower to enable the camera to operate….” Question: 
Would you please confirm that the punctuation “/” means “or” so that 
the interpretation is that the camera must have a heater or a blower.  
Our dome camera uses a heater but our dome camera does not require 
a blower to operate.  The heater alone is sufficient to provide correct 
operations.

Response forthcoming.

24

Reference Section 2.2.1 requirement 1.B “Picture freeze during 
zoom, focus, preset, and lens initializing”.  Question: Would you 
please confirm that you want the picture to freeze when you perform 
these actions?  In our experience, the user wants to see the picture 
change while zooming and focusing.  How will the operator know the 
camera is in the correct position if the picture freezes during 
movement?

Response forthcoming.

23

Reference section 2.2 Function #8.  Question: would you please 
define the term “MultiCall Activation”?

Response forthcoming.

22
Reference Section 2.2 Function #6 and #7. Question: Would you 
explain what you plan to do with these two functions and further 
define how these functions fit into the complete system?

Response forthcoming.

21

Reference section 2.2 function #5. Question: does camera/monitor 
switching refer to local vs TMC control of the camera or is it 
switching a video image onto a video wall in the TMC or something 
else?

Response forthcoming.
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20

Reference section 2.4 “the department will supply the communication 
topology equipment.” Question:  Would you identify the modem 
model and the power requirements for the modem that you will 
provide so that we may properly size our power budget and space on 
our backplane?  Will you provide an antenna as well? Can you 
confirm that the DelDOT provided equipment shall operate at 12 
VDC?

Response forthcoming.

19

Reference Section 2.5.2 requirement #2.o “Include System 
Monitoring software, as well as an API that provides full monitoring 
and remote access capability to the Portable Camera device 
locations.”  Question:  Is it your intent to monitor the status of solar 
power components through your TMS software or is it your intent to 
monitor the status of solar power components through a separate 
communications link using the system monitoring software provided? 
The former requires software modifications to your TMS software 
and is not very feasible because it requires us to link camera 
communications to solar power controller.  The latter requires an 
additional modem to be provided by DelDOT which will double 
DelDOT’s communications costs per unit.  May we provide the 
ability for a Personal Computer to connect directly to the Solar 
System Controller via a serial connection to monitor solar power 
status?

Response forthcoming.

18

Reference Section 2.5.2 requirement #2.c “Use MPPT (Maximum 
Power Point technology) or equivalent as approved by the 
Department.” Question: May we use MPPT-30 because MPPT-60 as 
required by this section is design overkill for the solar power required 
by this project and increases the project cost? The only significant 
difference is that MPPT-60 provides all the monitoring functions 
defined later in this section where MPPT-30 or MPPT-45 does not.

Response forthcoming.
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17

Reference section 2.5 requirement #8: “PTZ Camera controller shall 
be able to sense the failure of each individual power supply.” 
Question:  Would you further explain your intent behind this 
requirement because the PTZ Camera does not monitor the power 
supply of the solar package? The PTZ Camera controller is located 
within the camera and uses Power over Ethernet.  Other components 
monitor power failures.  Would you eliminate the requirement for the 
PTZ Camera Controller to perform power monitoring functions in 
favor of a different component performing the function?

Response forthcoming.

16

Reference Section 2.3, p. 28 of 55.  Question:  what is your intent in 
requiring a Delaware State licensed Professional Engineer seal the 
fabrication and shop drawings and design calculations for all other 
enclosures?  Are you asking the Professional Engineer to sign off on 
the design presented in this specification and to assure that the 
equipment provided meets the design?  Would you modify this 
requirement to require a Delaware licensed Professional Engineer to 
review the vendor’s technical information because some 
manufacturers consider their fabrication drawings proprietary or trade 
secret and will not provide such drawings to us or to the State?  By 
changing the requirement, DelDOT better assures more open 
competition while maintaining safety through its inspection and 
acceptance process.

Response forthcoming.

15

Can you please confirm if a Bid Bond is required for the bid for 
Trailer Mounted Camera System DOT1411-TRL_MNT_CAMERA.  
On page 5 of 55 section 10. Proposal Guaranty; Bid Bond it is stated 
WAIVED however on page 13 of 55 section 8. Bid Bond 
Requirement specifics are given and there is an Attachment B.   

See Addendum No. 1.  

14

 Page 32: 2.6 (7C) Would two 5/16 grade 70 transport chains be 
considered in place of ¼ inch galvanized chains? 

Reference: Safety chains: Two 3 ft. long (minimum) (as measured 
from the end of the trailer tongue)galvanized steel ¼ inch, with 2,500 
minimum rating slip safety hooks.

Response forthcoming.
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13

Page 32: 2.6 (7 a) Trailer , would four crank and swivel type screw 
leveling jacks 2,000 lb. capacity for a trailer weighing 2500 lbs 
maximum be considered in place of four 3,000 lb capacity?

Reference: Provide extendable stabilizers: Four adjustable outriggers 
rates at least 3,000 lb capacity capable of extending at a minimum of 
30 inches from the frame. 

Response forthcoming.

12

Page 32: 2.6 (6 a)Trailer , would durable polyethylene composite 
battery boxes be considered in place of 14 gauge steel boxes?

Reference: Battery box utilized shall conform to the following 
requirements: 14 gauge steel 

Response forthcoming.

11

Page 43: required to give NTCIP MIB. No NTCIP requirement are 
given into the camera specification. Can you clarify why this point is 
referenced? Is a camera provided with its own software and standard 
SNMP MIB is acceptable?                                                                      
Reference: “However, copies of the utilized NTCIP Management 
Information Base (MIB) shall be provided for each Portable Camera 
separately.” 

Response forthcoming.

10

Page 35: All the items under point 2.8.4 #8 are modem related 
information. The communication devices are provided by the 
department. Do you only want to assure that we are providing your 
access to your modem ports to modify the modem parameters or 
something else? 

Response forthcoming.

9

Page 35: Please define what you mean by message display? 

Ref: c. Monitoring functions such as monitoring the message displays 
and obtaining diagnostics results shall be accessible by another level. 

Response forthcoming.
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8
 Page 34 and 35. DOt is specifying both MIB for integration into 
current software and COTS. Does the DOT wants one or the other or 
both of them? 

Response forthcoming.

7

Page 34: Provide detail on the Department’s TMs software. Vendor, 
version.

Ref: “It is the responsibility of the vendor to confirm that their 
camera can communicate and fully function utilizing The 
Department’s TMC software?” 

Response forthcoming.

6

Page 26: Please clarify this point 

Ref: a. Restart or sequence a display mode operation with currently 
stored RAM lines of text. 

Response forthcoming.

5

Page 26: Reference to Camera protocol is indicated but no protocol 
requested in section 2.2. What is the protocol and list of equipments 
already in place that require compatibility? 

Ref: Support PTZ and camera control via camera protocol for PTZ 
command and control, labeling and presets (and all protocol features 
listed in Section 2.2). The Department will not upgrade existing PTZ 
joysticks, PTZ control equipment, PTZ control protocol, 
Camera/Preset labeling or control, web PTZ servers, video walls, and 
web video hardware and software components as part of this 
Contract, thus the camera must interface with the existing control 
systems and protocol. 

Response forthcoming.

4

Page 23. Define what you mean by an a multicall Activation feature.

Reference: 8. Pre-defined Camera Positions, Video Tours, MultiCall 
Activation 

Response forthcoming.
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3

Page 23. Define what you means by an Alarm Acknowledge feature. 

Reference: 7. Alarm Control (Enable, Disable, Acknowledge) 

Response forthcoming.

2

Page 23. The specification defined in section 2.2 and 2.2.1 are the one 
from a vendor camera + a separate enclosure. The same vendor is 
offering the camera already in an IP66 enclosure which provide a 
better integrated product. However the output relay is not offered in 
integrated product. Is that feature really required? 

Reference: 6. Auxiliary Relay Output Control (on/off) 

Response forthcoming.

1

Page 23. Define what you means by monitor switching? No monitor 
has been requested in the specification 

Reference: “5. Camera/Monitor Switching » 

Response forthcoming.
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