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7/19/17 

 

TO:  ALL POTENTIAL BIDDERS 

 

FROM:  Ryan Bolles 

DSCYF – Procurement Administrator 

 

SUBJECT: ADDENDUM TO REQUEST FOR PROPOSALS (RFP) –CYF17-05 Psychiatry/Nurse 

Practitioner Services in DSCYF Facilities 

 

RFP Questions/Answers 

ADDENDUM #1 

 

 Question: The RFP asks for weekly medication visits and monthly family visits.  Will the facilities 

provide the needed support to pre-prepare med check forms and to set up patient med check visits 

in order to maximize the contractor’s time? 

 Answer: It is the responsibility of the facilities to provide the needed support for the psychiatrists 

to perform their duties in the time available. 

 

 Question: Can you explain the Safe Harbor Fee?  

 Answer: The State has some concern that it could be determined to be a Common-law Employer 

as defined by the Affordable Care Act (“ACA”) because it will provide space within its facilities 

for the bidder’s staff to work.  Therefore, the State seeks to utilize the “Common-law Employer 

Safe Harbor Exception” under the ACA to transfer health benefit insurance requirements to the 

successful bidders. This is achieved, however symbolically, by the bidder acknowledging its 

requirement to address its applicable ACA requirements when it proposes a fee to the State to fund 

those ACA Requirements. Therefore, it is required that all bidders propose a Safe Harbor Fee and 

a frequency for invoicing it. The Safe Harbor Fee may range from one cent ($.01) and up AND be 

invoiced at a frequency of once a year or more. DSCYF will negotiate a final fee. 

 

 Question: For anyone to meaningfully accept the bridge program, without incurring marked 

liability, there would need to be an understanding that all children under bridge prescribing would 

have access to a clinician managing any crises that may come up during their time in the bridge 

program.  Otherwise no prescriber is likely to take on even more liability than they already have 

with folks in other intensive community-based programs.  Can we be assured that there will be 

clinician support and oversight of all patients referred for Bridge prescribing? 

 Answer: Clients will have access to a clinician during the bridge psychiatry service. 

 

 Question: The RFP notes nurse practitioner applicants have to be able to prescribe, but it does not 

mention a collaborative relationship with a CAP.  I strongly recommend, that when the Division 

reviews any APRN applications, that the APRN be a psychiatric APRN experienced in work with 

children and accredited with children or across the lifespan.  In addition, even though a number of 

APRN’s now have independent prescriber privileges in the community, it is the prerogative of 

higher intensity programs to require collaboration with a CAP, especially when the APRN is to be 

working with the most complex of children, namely those referred to state level RTC, Day 

programs, and Juvenile Justice facilities. 
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 Answer: The RFP review panel will consider the recommendation of a collaborative relationship 

between an NP and a CAP. All successful bidders would be expected to comply with the following 

Division of Professional Regulations definition of which Advanced Practice RNs (i.e. nurse 

practitioners) need a collaborative agreement:  

 

“To practice as an APRN in Delaware, you must have a collaborative agreement only if you have 

practiced as an APRN less than two years or fewer than 4,000 hours. See 24 Del. C. §1936. ◦If a 

collaborative agreement is required, you may file this application before you have one, but you are 

not allowed to start practicing in Delaware until your APRN license (or a temporary permit) has 

been issued and you have a collaborative agreement at each individual business/practice where you 

will be practicing. 

◦You must maintain a collaborative agreement until you have practiced as an APRN for at least 

two years and at least 4,000 hours” 

 

All other terms and conditions remain the same. 

 

If you have any questions, please contact H. Ryan Bolles at herbert.bolles@state.de.us or 302-633-2701 

mailto:herbert.bolles@state.de.us

